Детски очни проблеми

Детски очни проблеми

За правилното развитие на зрението от решаващо значение са първите години от живота. Ето защо ранната диагностика на очните проблеми при децата е определяща за коригирането на зрителните аномалии и по този начин да се избегнат последици, които могат да останат за цял живот. Грижата за развитието на зрението при децата до голяма степен зависи от техните родители. Те трябва да забележат навреме признаците, че детето има зрителни проблеми.

Най-често срещаните зрителни проблеми в детска възраст са: страбизъм (кривогледство), хиперметропия (далекогледство), астигматизъм, амблиопия (лениво око), миопия (късогледство).

Как да забележим, че детето не вижда ясно? Ако детето приближава/отдалечава или отмества погледа си от листа хартия, докато чете, ако присвива очи, ако търка често очите си или си върти главата наляво и надясно, докато чете. За проблем говори и  зачервяването и/или сълзенето на очите, честото главоболие, дразненето от слънчева светлина, затрудненото ориентиране в  тъмнината. Във всеки един от тези случаи е препоръчително да бъде посетен офталмолог.

Смята се, че зрението на новородено е 5% от зрението на възрастен човек. Между първата и третата година детето достига 50% от зрението си, а 100% зрение с всяко око– едва между 5 и 6 годишна възраст.

Развитие на зрението на детето през първите месеци от живота:

От 0 до 1 месец детето затваря очи при наличие на ярка светлина; разграничава контраста между светло и тъмно. Зрителното му поле в този период е ограничено.

От 1 до 2 месеца  детето се вглежда внимателно в родителите си и проследява ръцете си с поглед в рамките на зрителното му поле. Детето различава белия, черния, червения, зеления и сивия цвят и мести главата си към светлината.

От 2 до 3 месеца детето разпознава лица и следи с очи движението на обектите, неговото близко и далечно зрение са по-ясно изразени.

С навършването на четири месечна възраст детето  фокусира  без затруднения на разстояние  40 cm, може да различава повече цветове, наблюдава и играе с ръцете си.

След  5 месеца координацията между това, което вижда, и двигателните му функции позволяват на детето да прави координирани движения с ръцете си.

Много от прегледите при децата могат да бъдат направени  в стандартен кабинет при използване на специфична апаратура. При установяване на проблем при детето то може да бъде насочено за допълнителни изследвания, някои от които може да изискват пълна упойка (обща анестезия).

Редовните прегледи от офталмолог на децата са задължителни през:

Първите месеци: за изключване на очни заболявания като ретинобластом (вътреочен тумор, най-често срещан в детска възраст) и други малформации.

Първа година от живота: за диагностика на страбизъм (кривогледство) и на изменения в движението на очната ябълка, както и на рефрактивни аномалии.

На 3 и 5-годишна възраст: за проверка на зрителната острота и рефракцията. Да се изключи вероятността  за мързеливо око или амблиопия.

От 5-тата година нататък трябва да се правят ежегодни прегледи до навършване на 14 години.

Ранната диагностика е от изключително значение за решаването на някои зрителни проблеми, които могат да бъдат отстранени само в ранна детска възраст.