Катаракта

Катаракта

Катаракта (вътрешно перде на окото) се нарича помътняването на естествената леща на окото. Лещата е разположена зад зеницата и нормално е прозрачна . Нейната функция е свързана с фокусирането и получаването на ясен образ на предмети, отстоящи на различно разстояние пред окото. Помътняването на естествената леща води до разсейване на светлината, замъгляване на образите и постепенно намаление на зрението. Най-честата причина за катаракта е възрастта. Отключващи фактори за развитието й в по-млада възраст могат да бъдат диабетът, различни вътреочни възпаления, лекарства, УВ-облъчване, наследственост.

Към настоящият момент няма доказано консервативно лечение на катарактата (с капки или таблетки). Единственото лечение на това заболяване е оперативното. Катарактата трябва да се оперира когато е нарушено качеството на живот на  пациента– когато не вижда достатъчно добре телевизор, има отблясъци при нощно шофиране или затруднения при четене, има проблем с шофирането и др.

Операцията се извършва по безкръвна и безшевна методика,  с помощта на ултразвук. През 1,5-3 мм отвор се отстранява помътнялата леща (най-често с ултразвук) и на нейното място се имплантира изкуствена леща. При тази методика на операция пациентът може да шофира, да гледа телевизия и да чете още на следващия ден след операцията.

Вътреочните лещи, които се имплантират, могат да бъдат твърди или меки. Твърдите лещи се имплантират само в специални случаи. Над 99% от операциите извършени по съвременна методика се осъществяват с меки лещи.

Меките вътреочни лещи най-често са еднофокусни, което налага използването на очила за близо. Те могат да бъдат:

  • стандартни ( само с УВ-защита),
  • с жълт филтър (с УВ-защита и филтър за синята светлина),
  • асферични (с оптика намаляваща на сферичните аберации, с УВ-защита и по преценка с филтър за синята светлина),
  • торични лещи за корекция на астигматизма (с оптика намаляваща на сферичните аберации, с УВ-защита и по преценка с филтър за синята светлина).

За корекция на повече от една дистанция се използват мултифокални или „акомодиращи“  меки вътреочни лещи, които осигуряват фокуси за две и повече всички разстояния. Тези лещи са много специални и изискват специална преценка. Поради факта, че смяната на такава леща става с оперативна намеса е добре позитивните и негативните страни да се обсъдят в детайли с оператора преди да се вземе решение за такъв тип леща.

Изборът на вътреочни лещи трябва да се направи внимателно, защото лещата остава в окото до края на живота на пациента. Пациентите трябва да знаят, че независимо от прецизната технология на измерване понякога се получават грешки в изчислението на лещата и усложнения по време и след операцията. Независимо че рискът е малък, офталмологът разяснява подробно всички предимства недостатъци и възможни проблеми. За да се подпомогне този процес, пациентът трябва да представи всички свои очаквания и желания.

Операцията за катаракта е най-често извършваната оперативна процедура сред всички оперативни интервенции. Отстраняването на помътнената леща се последва от имплантиране на все по съвършени изкуствени импланти. Над 95% от оперираните оценяват следоперативните резултати като добри и много добри.