Крослинкинг

Крослинкинг

Крослинкингът е най-новият метод за третиране на кератоконус. Към момента в световен мащаб това е единствената процедура за забавяне и спиране прогресията на заболяването, утвърдена като стандарт за лечението му.

Крослинкингът е процедура, при която роговицата на окото се накапва с разтвор на рибофлавин (вит. В2) за около 30 минути, след което се облъчва с късовълнова ултравиолетова светлина за различно време според протокола, който се следва. По този начин се създават нови колагенни връзки в роговицата и тъканта й се заздравява.

След процедурата върху роговицата се поставя терапевтична мека контактна леща, която служи като превръзка на окото за предотвратяване на евентуално последващо дразнене.  Зрението на окото се възстановява напълно за около седмица, но окончателният ефект се очаква след  6-9 месеца.

Процедурата трае около 30 минути на око (около час за двете очи), след което пациентът е готов да се прибере в къщи. Препоръчва се през първите дни да се носят слънчеви очила и да се поставят овлажняващ гел и антибиотични капки.

Крослинкинг се препоръчва при доказан кератоконус  с помощта на роговична топография. Не е оправдано да се направи крослинкинг преди поне две топографски изследвания и 6 месечно проследяване. С възрастта в роговицата започва естествен процес на крослинкинг, затова след 45 годишна възраст тази процедура се препоръчва изключително рядко и след специална преценка.

Процедурата не изключва носенето на контактни лещи, напротив повечето пациенти продължават употребата на същите контактни лещи които са носили преди процедурата.  Проследяването на пациента с кератоконус е изключително важно и се препоръчва да стане по стандартна методика и по възможност от един специалист.